9 bulan suda…

sekejap je masa berlalu kan? tuptaptuptap, suda 36 minggu mommy usung perut yang ada sorang baby smile_angel

 

seminggu dua ni ramai yang surprised tengok perut mommy yang sangat la besar. tapi bagi aku tak besar pun sebab tengok dari atas kan..mana ada nampak besar..hihi. pantang tengok perut, mula la tanya bila due? haihh..besau sangat ke?

 

petang tadi sebelum g checkup, aku tengok2 perut kat cermin. ohh patutlah! bulat macam mau pecah! smile_omg

 

pukul 2 aku terus g checkup kat SALAM untuk 36wks. nak pegi pagi patient terlaluuuu ramai kata Kak Seri. so aku decide pegi petang aje lah. tapi taknak lambat2 sangat, kot ramai lagi..

 

sampai pukul 2pm, i am the 1st patient register. besttt! duk sekejap, dah sampai turn.

 

BP alhamdulillah normal. tapi few times jugak kak Seri duk pam tangan aku. nape tah checkup je kat SALAM BP jadi tak keruan. padahal takde pun berdebar ke risau ke apa.. hmm..

 

urine pun alhamdulillah ok. takde gula, protein berlebihan..

 

then barulah masuk jumpa Dr Siti.

 

Dr Siti pun cakap perut aku besau. dia tekan2 perut aku, dia cakap mau 3kg++ kuar nanti ni. owh! muat ke Doktor? tanya aku tak bersalah smile_teeth

 

lepas tu baru dia ukur apa yang patut. diameter kepala, perut, panjang paha.. alhamdulillah semuanya normal. air ketuban pun di paras yang normal..

 

tengok2 baby punya berat takdelah besar sangat. dalam 2.88kg sajork. perut mommy yang oberr besar hehe..

 

Dr Siti suluh2 lagi, jeng3.. nampak dia tengah tido. very the clear la gambar muka dia! nanti sempat mommy scan @ snap ya.. sekarang malas lagi la.. snap pun tak clear..

 

Dr Siti cakap kepala baby suda betul2 di ‘lorong masuk’ tapi tak engage lagi. aku tanya agak2 bila nak kuar ni Dr? takpelah kuar bebila pun.. Dr jawab. janji baby sihat2 ye sayang!

 

alhamdulillah hari ni suda 6 hari mommy berpuasa. Allah permudahkan ibadah puasa mommy. alhamdulillah ya Allah. bersahur lalu je makan nasik siap tambah2 smile_tongue dan baby pun takde la duk ‘meragam’ yang membuatkan mommy rasa nak berbuka..

 

tapi sejak puasa ni, Braxton Hicks makin kerap la..

 

Dr Siti pesan kalau tak sahur, jangan puasa. pastikan sahur complete meal & lewat2kan waktu sahur..

 

next checkup mommy lagi 2 minggu. ingatkan dah start seminggu sekali, tapi rupanya kat SALAM 38wks & above barulah start seminggu sekali checkup.

 

next appointment should be on 30th Aug, tapi kak Seri cakap patient ramai aritu sebab cuti Nuzul alQuran tu, so aku decide appointment 1st Sept morning je.

 

dan plan pun macam dah bertukar je..

kalaulah aku tak bersalin lagi 1hb tu, aku plan nak terus MC & balik kampung… aku keje sampai akhir bulan ni je lah.. tapi itu plan aje. Allah yang menentukan segalanya. Allah dah aturkan yang terbaik untuk kita..

 

ok lah, nak solat Isyak plk.. lepas tu makan2 skit lagi & tido. esok mau bangun awal panaskan lauk sahur plk..

 

heart

Comments

Ummi Humaira said…
salam Nor...

semoga Nor n baby selamat ...tak sabaq nk tggu anak penakan baru lg nih..

kes gitu jadi pada chaq masa ngandungkan Awni si bongsu tu... tiba2 jer perut membesar semacam... tp semuanya selamat..
a m l y n y x said…
salam kchaq..

harap2 mcm tu la.. semoga semuanya sihat & selamat..
hehe x sabaq noh..

itu lah.. Dr cakap kulit perut tebal kot jadi besaq tu..
aiN maNiSa said…
assalamualaikum kak nor... :)

ain pn tak sabaq nk dpt ank sedara sorg lg... hihi~ tah2 kak nor ngn abg sham pn dpt ank sulong pompuan... :p

ain harap semuanya selamat sejahtera la... jaga diri leklok... :)
a m l y n y x said…
wsalam ain..

knor lagi tak sabaqqq.. ngeee

insyaAllah.. tkasih ain :)

Popular posts from this blog

m0mmy yang cuak!

nasi berlauk kelate, anyone?

benci.bilang.cinta