Plagiarism

uhhh aku ketandusan idea la plak nak berblogging ni. tag tak terjawab lagi. satu tag tu memerlukan aku snap gambo & mestilah kena upload kat sini plk kan gambo² tu. gambo sume aku dah snap, tapi malas la plk nak upload.. tag satu lagi tu plak ala² kena perah otak nak cari idea nak jawab. kang kalo jawab sama, kena cop plagiarism plk. ahh aku tanak dicop sedemikian. .

eh tau ke plagiarism tu apa? masa aku blajar kat uitm dulu, sorg lecturer aku nih suka sebut pasal plagiarism. memula dengor mmg takpaham & takut nak nyebutnye. ye lah word bombastic mr loba² macamtu nak sebut pon berbelit lidah. nak mengeja pon 2,3 kali kena perbetui. ghupa² selepas kena explain kat lecturer tu, plagiarism ni kalo dalam bahasa senang paham nya aktiviti TIRU-MENIRU. dan bahasa canggih sket keja aktiviti copy&paste. kalo dalam bahasa betulnya...


Plagiarism

From Wikipedia, the free encyclopedia

"Plagiarism is the use or close imitation of the language and thoughts of another author and the representation of them as one's own original work.

Within academia, plagiarism by students, professors, or researchers is considered academic dishonesty or academic fraud and offenders are subject to academic censure. In journalism, plagiarism is considered a breach of journalistic ethics, and reporters caught plagiarizing typically face disciplinary measures ranging from suspension to termination. Some individuals caught plagiarizing in academic or journalistic contexts claim that they plagiarized unintentionally, by failing to include quotations or give the appropriate citation.
While plagiarism in scholarship and journalism has a centuries-old history, the development of the Internet, where articles appear as electronic text, has made the physical act of copying the work of others much easier, simply by copying and pasting text from one web page to another.
Plagiarism is not copyright infringement. While both terms may apply to a particular act, they are different transgressions.

Copyright infringement is a violation of the rights of a copyright holder, when material protected by copyright is used without consent. On the other hand, plagiarism is concerned with the unearned increment to the plagiarizing author's reputation that is achieved through false claims of authorship."

*ada korang nak amik baca & amik paham apa yang aku paste kat atas tu?? takdenye kan..so sbb tuh lah awal² lagi aku bgtau maksud yang senang nak paham..

kenapa aku citer pasal plagiarism arini??

ntah. aku pon tatau kenapa. sebab tiba² plak tertype kat atas tuh, dan sambil menaip ni aku pikir elok jgk kalo dijadikan modal entry blog arini kan. alkisahnya kan?

lecturer aku salu bg reminder kat sume students dia supaya sume esaiments dia takde yang diplagiatkan dari kerja orang lain. tapi aku salu jer plagiatkan kerja² tu tanpa boleh disyakki oleh dia. hah?? matilah kantoi. alamak!

bukan 100% atau buta-buta plagiat la beb. plagiat sket, ayat sendiri byk. pahtu plagiat lagik sampai la last page. diselang-selikan dengan hasil idea sendiri. so kira campur² la kan. takde lah lecturer tuh tgk nanti dia boleh detect esaimen kita sebijik macam dalam internet ke mana² source ke.. apa orang kata sumber² lain tu sekadar utk memberi & menambah idea je bila kita buat esaiment. betol tak?? takde sources payah la sket nak kuar idea dari benak tu kan? + kat last page tiap esaimen tu aku buh la reference nama sources tu sama ada dari intenet ke, books ke, etc la.
*hihi matilah berjela panjang ayat kaver line*

mak larik dulu la yer. nti lg berjela.......

Reference:
http://en.wikipedia.org/wiki/Plagiarism

hehe...



Note: inilah jadinya bila aku takde idea@modal nak blogging



Comments

cik_ixora said…
ahahahaha x dok modal siappp!! dasat! mmg pemblogger tegar! nati sy buat tag awok neh!
a m l y n y x said…
hahaha u ols! idea dtg sewaktu menaip. jadi memula bukak blog utk diupdate, tiada haluan lah kan... ada berani nak celen i buat cenggini??hikhik

Popular posts from this blog

m0mmy yang cuak!

benci.bilang.cinta

nasi berlauk kelate, anyone?