Palestin VS Israel

korang ada tengok tak Halaqah kat tv9 smlm. Halaqah smlm  bertajuk Al-Aqsa’.

kalo korang nak tau la kan, sebelum ni aku tidak kurang amik pot sket pasal Palestin kena serang kat Israel ni. kejam ke aku sampai tak amik pot?? bukan aku takmau amik pot, tapi disebabkan aku rasa kejadian Palestin, Sem. Gaza kena serang ni dah lama so aku pon buat tau tatau je lah. pastu masuk je awal tahun 2009 ni, tetiap ari ada je email masuk pasal Palestin. boleh dikatakan ari² inbox email aku dimulai dengan cerita tu. aku diam je lagik. pastu plk, kalo tgk berita, sure Palestin kena bom, kena serang jadi tajuk utama. biasanya macam²mana pon berita tempatan akan jadi tajuk utama berita, ini tak berita luar negara dulu yg jadi tajuk utama. aku pon mulalah nak amik pot. *huhu* bila aku mula nak amik pot & mula heran, maka bermulalah ‘kajian’ aku ke atas isu² ini.. *waaahh kajian okeh*

aku sudah mula berminat nak baca email ttg isu ni, sudah mula tengok & amik paham betul² ttg isu ni bila tersiar d tv, sudah mula meminta tlg abg google jwbkan ttg isu nih yg aku tak paham..pantang ada citer / forum / etc ttg isu ni aku berminat nak tengok / baca. cth nye Halaqah. *wink*

berdasarkan apa yang dibincangkan dalam Halaqah smlm & dari apa yang aku baca, aku nak buat kesimpulan macam ni je lah ttg Zionis Israel yang kejam tu…

mmg dasar muka tak malu kan Israel jahanam tu. tokoh² Yahudi zaman dulu kala sendiri pon dah buat kajian bahawasanya orang *eh boleh ke panggil orang??* menatang² Yahudi yang dengan kejamnya menyerang Palestin tu sebenarnya tak ada hak pon nak serang negara tu. oke kita kaji sikit KENAPA mereka nak menyerang sangat² Palestin tu.

*sorry kalo segala info nih berlainan dari yang korang tau / baca* aku buat ringkasan je la ye..

Agama Islam, Kristian & Yahudi nih memang dari dulu² lagi berebutkan negara Palestin. orang Islam for sure la sebab adanya Masjidil Al-Aqsa kat situ iaitu kiblat pertama umat Islam sebelum Masjidil Haram, orang Kristian sbb adanya Temple of Nazareth iaitu temple yang dianggap diaorg tempat lahirnya Nabi Isa a.s. & tempat baginda disalib, dan menatang orang Yahudi pula menganggap negara Palestin ialah ‘The Promise Land’ atau ‘tanahair yang dijanjikan Tuhan’ kepada kaum Bani Israel. selain dari itu mereka juga ingin merobohkan Masjidil Al-Aqsa kerana ingin meletakkan Temple of Solomon iaitu kuil suci mereka sebagai tempat yang paling agung kat tanah Palestin.

seperti yang aku katakan tadi, TOKOH² Yahudi sendiri sudah buat kajian bahawasanya Yahudi² yang menyerang Palestin skrg TIDAK ADA KAITAN LANGSUNG dengan keturunan BANI ISRAEL. keturunan Bani Israel sudah dipupuskan *eh betul ke ayat ni? whatever lah* oleh ALLAH swt sebelum kewujudan Yahudi skrg ni. Yahudi yang suka-suki serang Palestin skrg ni asalnya adalah dari Utara Russia. The Promise Land tu dijanjikan utk kaum Banis Israel je. so Hello!! korang tu sapa nak pegi amik hak kat sana tu??? kalo ko nak sgt tanah ni pegi balik Russia amik kat sana…aishhh mak dah marah ni!! tak sedar diri! tapi ada la SATU benda yang Israel Rusia ni sama dengan kaum Bani Israel tu dulu… sombong, bongkak, & angkuh. itulah persamaannya.

so dengan menyahut seruan ahli panel Halaqah semalam yg aku pon dah lupa nama dia, “kat dunia ni ada 720billion website, kat malaysia ni pon dah berapa million..dan ramai skrg ni yang dah memiliki blog. so apa salahnya bloggers sekalian nyatakan pendapat anda & kecam lah rejim Israel itu.

ttg pemboikotan barang² tu kan, kalo bagi aku bukan aku tanak boikot. aku nak, tapi MUNGKIN aku tak mampu nak boikot ke semua produk mereka. aku akan cuba buat perlahan² utk boikot kesemuanya insyaAllah. kita tidak sedar pon rupanya sejak kecik kita membesar dengan prdoduk² dari mereka. masyaAllah.

boikot

antara produk yang aku biasa / guna yg ada dalam list kat atas tu..:

- Kimberly-Clark (Kotex, Huggies, Kleenex, Scott) – mak aku suka pakai tisu Kleenex & Scott. aku suka pakai Kotex. hmm..

- Danone (biskut Tiger, Chipsmore, Jacobs..) – wahh macam feveret je nih..adehh

- Nestle (byk ni produk Nestle aku suka) – yum² Kit Kat, yogurt, aiskrim, sos Maggi..

- Maybelline – foundation, lip gloss & compact powder yg aku suka guna..

- MAC – eye shadow, blusher

- J&J – nih paling aku sadis sbb dah lebih 10 tahun aku guna lotion & pencuci muka J&J.. *nanges*

- Colgate – berkurun dah pon guna nih..aisehh

- Clinique – perfume aku

- Polo – perfume en asben

- Nokia – hp KITAORG *patutla semenjak dua menjak ni aku gatal tangan je nak beli LG phone*

- McD – at least skali sbln nak jgk pekena beger mcD.. tp alhamdulillah bulan ni tak gih pon mkn mcD

- National Geographic Channel – uwaaa aku suke

- Carrefour mujo ler dah lama aku tak shoppe brg² dapur kat sini. sejak ada TESCO club card ni, takde tempat lain aku g shopping + TESCO tak jauh dari rumah & ofc aku.. *atau TESCO jugak dari diaorang??*

so lepas ni aku & family kena betul² cari alternative produk yang betul² halal & bukan produk dari depa nak guna.

Jewish oiii..jahat tau korang nih!!

pandai kan yahudi ni, depa dah sebatikan produk² depa dengan kita terutamanya Muslim, so sampai satu tahap macam skrg ni yaitu tahap kita dah tau semua tu produk depa & PERLU BOIKOT, nak tak nak kita kena boikot. dan nak tak nak jugak mungkin ada 2,3 produk tu kita perlu guna jugak sbb mungkin kita dah sebati dengan produk tu & kalo tukar kepada produk lain, akan bagi kesan pada diri kita atau sebagainya.

Jadi, tepuk dada tanya selera…

Comments

cik_ixora said…
hoho ilmiah sungguh info ni...baru laa mak tahu..motif?? mak pon baru amek pot katanya :D keji siott...suke2 ati je bunuh budak2 kt palestin..uwaa..nauzubillah..mintak jauh laa kene mesia cm tuh..puh puh..anyway, jom le sesama kita doa, semoga roh mereka yg berkorban ditempatkn dikalangan org2 beriman, and supaya Allah byr cash je kt diorang jahat ni dlm mase terdekat. nk je aku tgk tetiba diorang kene telan bumi! amin..baru ler tahu langit tinggi rendah..tader keje la sgt, asyik nk bunuh irg je..hish!
a m l y n y x said…
hahaha d sbbkan mak menaip secara berilmiah, maka komen u ols pon secara ilmiah. sgt matching okeh! hikhik.
iye u ols kita doa sesama & jgn lupe produk2 yg perlu diboikot itu.
amin...semoga rejim zionis israel ditelan bumi..
cik_ixora said…
ihiks very de taw..kalah fibie!
a m l y n y x said…
ehh u ols..fb kam idola kita sume. haha. miss his tulisan lah. nk tau sgt apa komentar dio psl palestin, psl politik, ekonomi lonih. mesti mak lg paham bilo bc blog dio..hihihi
YuS~N3 said…
tesco=amerika=yahudi la jugak..
a m l y n y x said…
kak yus, aritu nor tengok kat tesco dia buat... tesco=britain.
tapi tatau la tuh.. apa² pon mmg ore kafir blako la owner tuh..

Popular posts from this blog

m0mmy yang cuak!

nasi berlauk kelate, anyone?

benci.bilang.cinta