weeks 33

33wks

the facts…

Your baby now weighs about 4.2 pounds/ 2 kilograms and measures approximately 17 inches/ 44 centimetres from head to toe.

 

Your baby should already be getting ready for birth by turning upside-down - his head should be pointing down.

 

Your doctor will be paying careful attention to your baby's position in the coming weeks - some babies do decide to turn back round again.


Your baby's skull is still quite pliable and not completely joined, so he can ease out of the relatively narrow birth canal. But the bones in the rest of his body are hardening.

 

Your baby's skin is also gradually becoming less red and wrinkled.

If you're a first-time mother, your child's head may move into the pelvis this week and press firmly against your cervix. (This happens for about half of all first-time mothers.)

 

If you're a second-time mum, you can expect this to happen a week before labour - and for some this won't happen until the start of labour.

 

You may notice that your feet and ankles are quite swollen by the end of the day. Water retention, also known as oedema, is often worse in warm weather and late in the day. Surprisingly, keeping hydrated helps reduce water retention.

 

Your body - particularly your kidneys - and your baby need plenty of fluids, so drink up. If you suddenly feel swollen or puffy in your hands or face, however, call your doctor - it may be a sign of pre-eclampsia.

 

citer mommy..

 

last week masa scan kat SALAM, baby suda 2kgs. hoping baby tak la terlalu besar & terlalu tecik! bior senang nak kuar nanti ye shayang! Red heart

 

semalam ada citer cuak lagi. asik² cuak je skrg ni kan? Open-mouthed

 

dari pagi sampai la petang perut mommy asik la keras². mommy yang innocent ni cakap “baby keras”. rupanya rahim yang mengeras² tu! LOL.

 

mula la risau tak tentu pasal. duk kat ofis pun tak tenang nak buat keja.

 

call kakak, call mama. depa semua cakap insyaAllah takdak apa² kot.. rahim praktis² je tu..

 

lepas tu update status dalam FB. haa, ramai yang komen bagi pendapat memasing… cuak lagi!

 

balik keja, baru bagitau daddy. dia relax je! dia cakap “anak daddy bagus. dia dah tau nak kuar bila. bukan skrg kan sayang?” harap² betul la kata daddy tu Angel

 

balik keja tu pegi bank sat bayar utang, lepas tu g makan. lepas makan, g Metrojaya Sale di Stadium Melawati S Alam. mujo tak ramai lagi manusia. tengok² barang baby. takde la banyak sangat pun. tapi dalam takde choice tu, bawak balik jugak la plastik shopping situ.. ngee

 

lepas kuar dari Sale tu, baru ler ajak daddy pegi klinik..

 

kat klinik pulak ramai ler manusia² yang sakit. musim demam, batuk kot skrg..

 

sampai turn aku, aku citer² kat Dr. dia check BP – normal. lepas tu terus scan baby. alhamdulillah baby ok² sajork dalam tu. kepala dah duk bawah, tapi tak engage lagi. so perut mengeras tu false contraction la Dr cakap.

 

aku tanya Dr nape jadi macam tu. dia cakap mungkin sebab ada masalah dengan perut e.g. cirit birit etc. kebetulan pulak 2,3 ari sebelum tu memang perut aku sedikit disorder. rasa sakit nak membuang je. rasanya tak makan pelik² pun! tapi mungkin ada la tu yang tak kena..

 

Dr kasi ubat sakit perut & angin (cirit). tapi macam biasa, mommy degil tak makan pun Tongue out

 

harini perut dah tak rasa sangat macam semalam. semalam sampai sakit kepala jugak la mommy duk risaukan perut tu..

 

semoga mommy & baby sihat² walafiat la hendaknya ya. kawan² doakan kami semoga semuanya ok… amin Smile

 

kawan² ramai pesan suh aktif jalan banyak². rasa dah buat yang termampu dah jalan² ni. jalan sampai tak larat!

 

p/s: next weekend nak buat aktiviti jalan² lagi di Pureen Sale kat PJ. harap² dapat la pegi time tak ramai orang. tapi ada ke warehouse sale tak ramai orang? haihhh.. I dont know

 

 

 

Comments

FAWA said…
insyaallah...semuanya ok tu...
tu kira pra tu...akak doakan semuanya selamat...
a m l y n y x said…
fawa, tu la pra je kan..
tkasih.. semoga akak & baby pun sihat2 adanya.. :)
e.l.i.z.@ said…
ya ampunnnnn...lamo sgt x jenguk sini...kaba² 33wks doh dih..cepatnyohhhhh...

tahniah awok!!!!

Popular posts from this blog

m0mmy yang cuak!

nasi berlauk kelate, anyone?

benci.bilang.cinta