h-one & one

semua orang takut dengar benda alah ni kan sekarang? aku pon sama. keji tau menatang alah nih muncul. muncul tetiba & boley bunuh orang pon dengan tetiba.

apa yang aku baca lah kan *lupa plk sumber dari mana* wabak penyakit h1n1 nih adalah lagi merbahaya dari AIDS. aku xtaulah kebenarannya. tapi bila di pikir secara logik nya, betullah kot. iyolah h1n1 ni pon tak de ubat lagi & lagi cepat merebak dari aids. cara ia merebak pon buat kita seriau je. melalui udara sajork. tak pasal² pegi shopping, tetiba orang sebelah kita dalam lif terbersin, & tak pasal² plk kena flu h1n1 ni. eh tapiii kalo dah +ve h1n1 mesti dikuarantin kan. aish!

terlaluuu banyak sekarang ni U sana tutup, U sini tutup, sekolah tutup. aiyo!

dan aku heran, nape senang² je U boleh tutup. tak boley ke buat medical checkup kat U tu dulu pastikan yang –ve sajork boley balik, yang +ve kuarantinkan kat hostel dulu. ini tak, annouce je U tutup, terus berduyun² student kuar duk bus station nak balik kampong. KOT² manalah kita tau dalam ramai² tu adalah sekor sorang yang +ve ke, tup² tanpa disedari bawak balik virus tu ke kampong plk dah. pastu sebar² plk ke kampong. tak ke kes naya?

so ingatan dari aku untuk semua & untuk aku sendiri, ada rasa demam², batuk² atau tak sedap badan pegi je lah check ngan doktor. atleast kalo dah ada confirmation dari Doktor ni, rasa selesa lah sikit.

**tadi aku g SJMC, tak pasal² mrasa pakai mask.

mask ala² macam uncle ni lah mask tu. aku tak snap pon!

Comments

E.L.I.Z.A said…
huhuh tu la awok weii...
upm pun tutup gok ni seminggu.
hari selasa br bukok.

**suko sbb buleh rehat meta drp keno wat assignment ;P
cTmaRina said…
k.Ina setuju tu nor.... dah tau kena flu dari dalam kampus simpan lah kuarantin dalam kampus... dah check sume yang ade pastu yang confirm ok je bagi balik... ni tengok yang ade flu pon soh balik gek.. hmmm sama-sama lah kite jaga kebersihan dan elak tempat-tempat crowded.. doa yang baik-baik
yah said…
ho bahaya la virus nih,dpt email tu kata kena duk dlm bilik kaca kalau kena pahtu org lain xleh masuk,pahtu sakit sampai guling2 atas lantai,pahtu sakit tu mcm ade ulser byk2 dlm keronkong..eiii takot sunggoh.
a m l y n y x said…
eliza - patutnyo sumo keno tutup dh nih awok. isytihar darurat la bleh? hehe

k.ina - itulah pasal k ina. tnpa disedari derang ni yg spread benda2 ni. yes, kurangkan ke public skrg. ala, duk je umah. layan tv, internet. best apa! ;)

k.yah - scary gilo dih. klu aids xpo lah dio keno ko ore hok cari nyakit, tp nyakit ni datang tanpa diundang pon. keno2, trus xdok. huhu. eiiii takut2

Popular posts from this blog

m0mmy yang cuak!

nasi berlauk kelate, anyone?

benci.bilang.cinta