Ceritera Raya 'IdulFitri Bab 1

arini 10 Oktober 2008 bersamaan jugak dengan 10 Syawal 2008. dah 10 hari kita dalam bulan Syawal dan dah 10 ari jgk ler kita beraya tahun ni ye. bagi sesetengah orang, hari ke-10 ni dah takde sangat feel raya. tapi bagi aku raya menten sebulan hihihik. ari raya ke-5 dah kena balik kotaraya. hari raya ke-6 dah start keja (husband aku ler) aku tak start lagik. tak puas rasanya beraya di kampung. actually, bukan beraya yang digembirakan sangat tu, tapi gathering bersama kaum keluarga yang lain yang buat aku tak mau datang kL lagik. tak best duk sini. uwaaa. *homesick??* sampai ke arini pon aku tetap bukak lagu-lagu raya kat ofis ni, dalam keta masih cari channel mana yang mainkan lagu raya, still rasa nak makan ketupat daun palas, tiap hari balik keja aku & asben berebut makan kuih raya yang tinggal saki-bakinya. hujung minggu je aku mula la mencari-cari open house. hehe. *so, anyone out there yang nak wat open house, buh nama aku lam list oke!*


nak bercerita pasal raya tahun ni memang ler agak panjang. tapi aku buat by bab ler. ala-ala Lord of the Rings *muehehe*


kitaorang start bercuti 28 September. 27hb tu asben aku keja lagik. kononnya lepas sahur 28hb tu terus nak gerak balik kedah. tapi macam biasalah kalau dah name nya nak balik kampong, tak sabor lagi nih. asben aku pon tak lena dah tido. last2, kol 12 midnite kitaorg dah sumbat barang dalam boot keta & terus gerak. singgah jap kat satu restoran kat kg melayu subang. konon terus sahur la tu. tapi, ya Allah hazab nye makanan Dia je yang tau. aku masak jauhhhhhhh lagi sodap la. ada ke nasi & bihun goreng dia guna pakai sos tiram je?? aku yang tak pandai sangat bab-bab masak ni pon leh rasa dia masak guna sos tu je. aish. tapi disebabkan lapor, aku & asben hentam jugak lah. tapi, macam biasa restoran tu dah dicop 'X', bukan saje restoran tu tapi sume branch(es) dia yang lain (kalo ada ler).


then, we start our 'real' journey on 2am. korang paham-paham lah kan, tengah2 malam lepas makan plak tu cmne. mengantuk ya amat! my asben drove from shah alam until tg malim, then i took over from tg malim until tapah. tu pon aku memang de very mengantuk jgk la. (info: aku memang alergic sket dengan straight hiway sebab aku mudah mengantuk. if i'm the driver, i more prefer jalan kampong or jalan not too straight. it make me sick!) kat tapah tu kitaorg benti tido sat. dalam 15mins. from tapah, we use the alt. way which is jalan kampong. not really kampong la. jalan pun dah besar cuma trafik lite la yang banyak. but i like! kalo berjalan siang hari, aku suka tengok pemandangan, rumah-rumah area tu, kampong2, kebun2 durian, old buildings kat ipoh, bidor, & in most of the Perak small town still have old buildings. aku & asben ni kaki sejarahwan sket. ha ha. historian gitu.


kitaorang masuk balik hiway di kuala kangsar, & pit stop at bukit segantang (if not mistaken la. already forgot). had our Subuh Prayer there & have our 20mins slept. again! dari situ aku drive sampailah Penang. dah masuk area penang tu, asben drive balik la sebab dia lebih arif jalan situ & know more the shorcuts. at 9.30am, we arrived our hometown, aloq staq. de very tired oke! 7++hours.


My heart says : cmne la puasa, bukak pose & sahur kat rumah orang lain ni. kat rumah mertua plak tu. aiyak!


aku dah mula rasa macam2...

ikuti kisah selanjutnya camne aku mengharungi kehidupan di bulan ramadhan di rumah mertua ku.
macam-macam pengalaman aku dapat.. *thihihi*


aish...cmne ni nak wat biasa kat ghumah mertua

Comments

Popular posts from this blog

m0mmy yang cuak!

nasi berlauk kelate, anyone?

benci.bilang.cinta