A review: Debat Anwar-Shabery

Aku tiba-tiba terpanggil utk memberi sedikit komen ttg perdebatan semalam. Aku sebenarnya malas dan tak suka nak menceritakan isu2 ini di blog aku. Aku nak jadikan blog ni sebagai tempat aku relax dan bukan dicop sebagai blog politik! Owh tidak. Aku tak mau blog aku diblock gara-gara isu2 mcm ni. tapi memandangkan lantaklah-aku-nak-tulis-apa-pun-sebab-ini-blog-aku, *thehe* aku tulis je la sedikit komen dari aku, seorg rakyat yang tidak berapa berjiwa politik, dan kdg-kala tidak amik pot langsung perkembangan politik masa kini.

Oke for the intro, lemme tell u who I am. I’m not a pro kerajaan, waima penyokong BA. Until now I’m not registered as Malaysia’s Voter yet. (oops, pecah lobang oke!) aku pon xtau nape aku x register2 lagik, before PRU-11, I’m not yet 21, so aku dah lupa la nak register2 ni. tup2, aritu dah mengundi balik. Bising mama aku suh aku register, suh aku blk mengundi. Aku jwb blk kat mama aku dgn bergurau je la “n** balik pon, bukan nak pangkah BN pon” eheheheheh. Mama aku bengang je aku jwb mcm tu. And fyi, my mom & dad are very der berjiwa politik la sket dari aku. Mereka pernah terlampau over aktif join parti2 ni, & sampai satu tahap my mama telah dicalonkan utk menjadi ketua wanita bahagian ke apa mende tah, & on the same time baba aku kurang sihat & mujorlah mama aku boleh bersikap dan berpikir secara rasional lagi dgn tidak mengambil jawatan tu. And if not forgotten, last 2@3 years back my mom dah bagi form Puteri Umno, dan aku pon xtahu kenapa smpai skrg aku tak hantar borang2 tu (aku dah isi pon form tu, tapi xsempat hantar dah hilang!) dan sampai skrg lah aku n bibibu jamjul aku x register2 lg dan kami konon2 feeling pemerhati politik je lah skrg.. kui3. oke, intro pon pjg ni apa cite kan??kikiki.

Sebagai seorg rakyat biasa yg sebenarnya tidak amik pot lgsung psl politik2 ni melainkan dengar ceramah tak bertauliah dari husband aku, aku tiba2 jadi berminat nak menonton & mendengar debat smlm. Tp klu diikutkan sblum balik keja smlm aku dh bisik kat husband aku “kita tgk sindarela la dulu ye, nti kol 11 kita tgk la siaran ulangan debat tu kat tv3” husband aku lgsung x layan kata2 aku. Ghee.

Oke amlynyx, back to ur comment la. Dari td lg melalut apa kebenda laaaaa….
Oke, oke back to the point..

Debat smlm bermula dgn hujahan anwar (aku jot down la apa hujah2 nye kan) tp apa yg aku bleh simpulkan anwar guna masa 4mins yg diberikan tu betul2. points yg dikemukan padat & cukup utk difahami. Lps tu shabery plak berhujah. Aku taknak la nak bias kat mana2 smlm kan, tp bila dengar je shabery jawab aku dah mula heran. Eh nape ni, lain yg ditanya lain yg dijawab. Siap tmbah2 point yg x patut lagik tu, psl peribadi org lain pon dia masukkan skali. Seigt aku masa dlm Buletin Utama tv3 ckp debat tu ala2 debat Presiden America dgn sapa tah dulu yg akan berdebat secara positif, tidak akan mengeluarkan kata2 kesat yg menyinggung mana2 pihak dan tidak akan berlaku ganas.

So, bila je dengar shabery jwb mcm tu, aku dh mula rasa “aik??!” tp aku diamkan saje. Tp bila nak smpai kesudahnya shaberi ttp tidak ‘menepati soalan’ dan kurang fakta yg diberikan aku dh mula bengang. Dengan mengulangi byk kali isu 1974, isu 1998, 1997 tu, aku dah mula fedup dgn jawapan dia. Soalan yg dikemukakan oleh wakil anwar pon tidak berjawab, aiyoo matila mak. Smlm sblum debat bermula, aku dah kosongkan fikiran cuba utk tidak bias dan berlaku adil (chewahhhh..) dan cuba utk menerima kedua-dua pendapat. Tp bila dah jd mcmtu, takkan aku nak sokong org yg berdebat dgn perasaan marah & benci lagi kan. Be professional la, klu nak ikut lawan mulut mmg x akan habis bila2 pon. Org2 kampong yg tidak berapa terdedah dgn dunia luar pon boleh tau sapa yg bercakap ikut suka mulut dia je dan sapa yg bercakap ikut fakta kan. Bg aku smlm tu anwar hanya 10-20% je dia kuarkan hujah-hujah dia. Tu pon dah x berjawab dah lawannya. Ishh malu ler! Dengan keadaan politik msia yg tidak tentu-hala skrg ni, dgn keadaan dlm palimen yg suka lawan-lawan ckp & mengeluarkan kata-kata kesat, kini timbul lg satu isu baru – shabery x pandai jwb soalan & lg memporak-perandakan keadaan skrg. Mmg benar kata blogger
ini, blogger itu dan itu. Dan byk la lagi. Korg bacalah sendiri ye.

So as anwar said last nite, he did fully-used the 1hour given time for him to tell what he wanna, because after that he don’t have any chance to do dat in tv!) & he said “saudara tidak apalah RTM akan sentiasa memberi peluang kepada saudara utk menyerang saya bila2 masa pun” merujuk kepada shaberi. And its true! Lbh krg kul 1pm td, anwar dah ditahan oleh polis bertopeng!

Comments

Popular posts from this blog

m0mmy yang cuak!

nasi berlauk kelate, anyone?

benci.bilang.cinta