tok nujum

aku bukan nak ckp aku tukar kerja sbgai tok nujum skrg. atau aku pegi jumpa tok nujum nak 'menujumkan' nasib aku. ohh bukan bukan. itu syirik namanya ye kawan2 seagama ku..ihihik.

aku tiba2 tingat psl sorg auntie yg x berapa auntie gak la kalo tgkkan muka dia, tp memandangkan dia lebih tua dari aku 20yrs, so wajarlah kiranya aku panggil dia auntie. Ms Ong (nama sebenar oke *thehe*), actually my house owner (rmh yg aku rent skrg tu ler..) She is staying in Subang, & adala 2x jgk aku pegi rmh dia nak byr deposit rmh & amik kontrak. She is very der talkative oke. Tak terlayan aku & husband. dari topic biasa2 ni sampailah topik politik pak lah sgala nya ada. aku mengangguk je, kadang2 nyampuk sambil2 tu jugak tgk2 jam aku dah kol brp. aiyo ini nyonya manyak cakap larr.. dah ler aku slalu pegi lps ofc, mmg tersangat la bosan kan. pastu maybe dia tgk aku bosan layan dia ckp, tiba2 dia berkata kat husband aku "u punya wife manyak cantek ooo.." muahahha! nak amek ati aku le tu kan tiba2 puji. bukan skali dia ckp tu, 2x oke!

oke stop to introduce dat auntie!
(aku kan selalu mcmni kan, suke bermukadimah panjang2, tp isinya nan ado. *ghee*)

berbalik pada topik asal iaitu tok nujum td. auntie ni tah mcmana dia bercerita psl tok nujum, aku pon lupa cmna dia boleh kuarkan tajuk tu. seigt aku masa tu dia dok kutuk2 gomen skrg, tup tap tup tap, dah cite tok nujum plk. dia ckp dia ada kenal sorg tok nujum dlm klang valley ni, dia ckp tok nujum tu manyak butul woo.

Auntie (A): dulu masa kecik2 mak saya suda bawa saya jumpa itu nujum. apa dia cakap dulu memang banyak kena woo dgn saya. banyak bagus itu nujum.

My Husband (H): ooo ya ka auntie?? kat mana nujum tu? boleh la saya pegi jugak nanti.
(husband aku mmg suka mcmni, suka mengapi2kan lagik org duk bercerita, dgn kata lain behi ngepong! haha! kelantanese of course undestand dis word.hehe)

A: iya. manyak pandai ini olang. dulu arr dia ckp saya pandai dalam semua hal. butul sikalang saya manyak pandai dalam sumua. masak saya manyak sedap, belaja pon manyak pandai, mcm2 lagi la saya boleh buat. manyak bagus pula saya buat.

(aku masa tuh dah nak muntah dengar cite dia. *bluwekk*)

H: ooo bagus la auntie. boleh2. nanti saya mau pegi jumpa itu nujum juga la mau tgk saya pandai apa..
(heh laki aku nih nak layan lagi tu..aku dah buat2 muka dah kat laki aku tuh..*aku kan xsuka hipokrit2 ni, aku tak suka aku tunjuk je..hahaha*)

A: itu nujum arr ada pesan kalo budak itu let say tak sesuai dengan elektrik2 ni, u jangan la suruh dia belajar/keja yg ada relation dgn elektrik2. nanti dia boleh mati wooo... suruhlah dia buat lain kelija..

(aku dah wowowowoow dah dalam ati ni..benci le dengar bende2 syirik cmni..)

dan aku xtau mcmana cite nujum tu boleh abis sbb aku ngangguk2 je, sambil cuit paha husband aku ajak blah...

apa yg aku nk conclude sket la kat sini dari apa yg auntie tu cerita, bagi aku lah kan seorg yang beragama Islam ni memang patutlah Allah swt melarang kita dari melakukan perkara syirik dan syirik adalah salah satu dosa besar. menilik nasib, tok nujum etc tu adalah syirik kerana mempercayai ada kuasa lain yg lebih besar, yang lbh mengetahui dari-NYA. mcm auntie tu cite, dari kecik dia ditilik nasibnya bahawa dia sgt pandai dalam semua bidang. of course la kalo dah ada org yg ckp mcm tu kat kita, automatik la kita akan set kepala kita ni utk menjadi bagus dan pandai dalam semua bidang. kita akan cuba berusaha sedaya upaya utk, cthnya belajar memasak biar betul2 pandai & org puji "waa sedap nye masakan ko", atau pon kita akan berusaha sungguh2 dlm pembelajaran kita sbb tok nujum dah ckp "aku boleh buat semua hal". even sebenarnya taklah boleh buat semua pon, tapi dah terasa kita mmg der very bagus buat keja tu, so dgn secara langsungnya lah kita akan rasa kata2 nujum tu betul.

in another hands, we believe in what other PEOPLE said. people who share air with us to breathe, people who eat food like us, people who is ... everything! all same of us as normal human being.

another thing yg auntie tu sebut kalo nujum ckp kita x sesuai dengan sesuatu bidang tu, jgn la cuba2 nak keja dlm bidang tu. dah tu kalo dari kecik lagik lps jumpa nujum tu ckp "ko xsesuai keja letrik2 ni, nti ko mati" sape nak kan? mak bpk ko & ko sendiri msti secara tidak langsung nye akan terpengaruh dgn saikologi nujum tu. dah set dlm pala otak "itu xleh, ini xleh". secara logiknya lah. sapa tak nak tau dia mati bila. kalo dia dah tau dia akan mati bila2 dan sbbnya adalah yg berkaitan dgn elektrik, aku rasa nak bukak suis lampu pon dia takut. ye lah, bukak suis lampu pon ada kejutan letrik apa. boleh mati gak tu.

otak kita ni kan jenis yang suka set2 ini. kalo jenis x set pon, at least kita akan pegang/ingat jgk dgn kata2 nujum tu e.g. "ko akan jadi seorg bla bla..ko akan jd mcm ni..ko gini, ko gitu.." tipulah kalo sesapa penah g jumpe nujum ckp dia tak amik pot pon apa yg nujum tu nujumkan dia. pulak tu bila nujumkan masa depan dia.

kalo aku la kan, kalo nk pegi nujumkan nasib aku ni, aku nak tanya tok nujum tu beberapa soklan. tak byk pon. 5soklan je.

a) bila aku nak dpt caldina aku.
*xpayah simpan duit nak berjimat bagai kan, sampai masa nya dapat je*
b) bila aku nak jadi kaya.
*xpayah bersusah payah kerja carik duit skrg ni. tggu je masa tu tiba, koyan2 duit aku ada*
c) bila aku nak ada anak.
*xpayah berubat ke sana ke mari duk pening kepala pikir cmne nak ada nak, tiba tahun yg dinujumkan peknen le aku..*
d) bila aku nak jadi bos / ada business sndiri.
*xpayah aku blajar tinggi2 sbb nanti aku akan jadi bos jugak*
e) bila aku nak mati.
*enjoy puas2, dekat2 'timing' dia, bertobat. huh?? boleh g2..isk3, de very la syiriknya..*

ooopsss..

wallahualam. nauzubillahiminzalik..astaghfirullahal'azim...

Comments

Popular posts from this blog

m0mmy yang cuak!

nasi berlauk kelate, anyone?

benci.bilang.cinta