Ketua Saintis Dunia

yesterday, my jamjul and I went to Car Boot Sale at Stadium S. Alam. we went there around 10am (its actually late already since the sale @ market will start early morning 6 / 7am every Sundday). and FYI, this was my 1st time went there after few years staying in shah alam. ghee. the most reason why i never went or attend any event that is start on early morning - i sayang nak tinggal zzZzzz. owh. very der sgt kan. *lps kawen pon x berubah2 lagik kan..ish*

dah la parking jauh, breakfast blom lagik+matahari tgh nak naik, kitaorg pusing the whole market. waa very der letih la sgt+tgh2 panas tu. tapi disebabkan ini adalah 1st time aku dtg sini, so aku gagahkan le kaki nak menapak ke semua pelosok kedai2 ada kat situ. actually we just 'window shopping' je la dulu, tgk2 apa yang diorg jual & nanti leh la dtg trus je aim kedai mana yg nak kan. bila dah abis pusing2, aku ajak asben aku pegi beli lauk-pauk sket. tgh kitaorg rushing nak beli lauk2 tu, aku terhenti kat satu tempat yg dikerumuni ramai org. erm, not really ramai masa tu, around 10-15peoples la. aku pon tercarik2, apa yg diorg kerumun. and at the same time, aku terdengar seseorg seperti sdg memberi lectures dan ternampak whiteboard. aku terhenti. husband aku terdiam.


itu dia..kami berjumpa Ketua Saintis Dunia (KSD)!!sape x terkejut.. tu le psl aku terhenti & laki aku terdiam. thehe. oooopsss. aku bukan nak mengata mengutuk sape2 ni. aku cuma masih dlm keadaan terkujat je lagik. gmbar kat atas tu bukan gmabr yg aku snap smlm, tp aku cilok dr website apa tah. rupa2nya psl pakcik oops, psl KSD ni dah dibincangkan dan dah diwar-warkan dlm net ni dah lama. aku je x amik pot. aku mmg mls nak amik pot benda2 yang xde kaitan ngan aku ni. KSD yang kami jumpa smlm berkopiah putih, berjubah biru, berselipar seperti di atas dan memiliki troli seperti di atas juga plus ada white board & healer yg dah usang. dari jauh sebelum smpai kat tempat KSD ni lectures, aku dan asben dah pelik nape ramai sgt org kat satu tempat tu. pastu bunyi org mcm tgh mengajar. smpai je kat tempat tu, aku terus terhenti. terpegun sbb dlm org yg ramai mcm tu, ada seorg lelaki lbh krg 50++ tgh mengajar! another new experience for me! masa aku mula2 sampai tu, dia tgh mengajar teknik mudah utk sifir 5. mula2 tu aku x serius sangat dgn pengajarannya, bleh lg aku berbisik kat asben aku "ala, xpyh guna teknik ni, sy dah tau jwpn dia masa darjah 3 lagi" tu diaaa ayat kan. ayat takabur yg over dose sgt..hikhik. wpun aku mulanya x berminat nak dengar lectures dia tu, tp asben aku ttp x berganjak. kaku je dpn KSD tu dgr dia berucap sambil mengajar sifir 5. ye la masa mula2 aku sampai tu, dah la mengajar sifir 5, pastu si KSD ni kuarkan ayat mcm ni "saya ni x sempat je nak pegi jumpa menteri pelajaran, kalo sy sempat saya dah pergi. menteri tu sibuk, saya lagilah sibuk. KETUA SAINTIS DUNIA katakan" opss, matilah aku akan kata dia gilakan bila dgr ayat ni. okelah, gila mungkin x sesuai, 'kurang sihat'. pastu, aku cuba sket2 fahami dan wat logic thinking apa yg dia tulis2 kat whiteboard usang dia tu. mmg logic! oke, sifir 5 senang kan, so aku dgr lagi. org2 kejap ramai kerumun dia, kejap sket2 je. tp aku & asben dan beberapa org 'pengkaji' yg lain ttp xberganjak.

dia buat plak teknik sifir 9 bersama2 gambar rajah bulat (bulan / bumi) dan relatekan dgn Kaabah dan juga architecture punya formula. aiyak! ini manyak butul laa.. wa pecaya la ini olang bukan calang2 punya woo. aku dah x mau amik pot sgt dah dgn kata2 dia yg kadang2 boleh buat aku pk dia 'kurang sihat' tu, tp aku paham teknik2 yg diajar tu. dlm pada masa yg sama, dia menjual notes dia yg dipotostat dlm brp pages tah. harga notes dia RM5. kitaorg beli notes tu utk di bawak balik dan nak kaji details sket kat rmh. kitaorg pon bukannya ada masa nak dengar ceramah dia dari awal hgga akhir kan. so, lps beli notes dia tu, aku n asben trus blah pegi beli lauk-pauk.

last nite baru aku berpeluang membaca dan mengkaji formula2 dan teknik sifir KSD tu. tajuk notes dia kalo x silap aku, OTAK KANAN MELAYU bla..bla.bla. pe tah. tp dia byk fokuskan otak kanan la. selain dari formula dan teknik2 sifir, dia ada sertakan juga keratan majalah, newspaper, articles, photos, etc ttg diri dia. ada satu keratan mag tu, citer dia ni since year 2003. owh, dah lama! dan antara photos dia yg buat aku and asben terpikir2 byk kali, gambar dia bersama2 Pakar Otak Amerika. nak pecaya ke xnak?? skrg nak edit gmbar tu sng je, sapa2 leh buatkan. tapi, yg menjadi pertanyaan aku and asben - betul ke formula / teknik sifir tu dia reka sendiri atau dia pun ciplak dari org lain?? kalo betul dari otak dia, subhanAllah aku mmg respek la kat dia. even cerdik pandai mcm tu pon masih merendahkan diri, masih berjubah usang, memakai kopiah, berselipar cabut dan memegang healer usang yg dah ditampal2, aku doakan dia semoga dirahmati Allah dan dipanjangkan umur utk menyebarkan ilmu yang dia tahu kepada semua. sekiranya sebaliknya, biarlah. itu urusan dia dan Allah swt sahaja..

Comments

Popular posts from this blog

m0mmy yang cuak!

nasi berlauk kelate, anyone?

benci.bilang.cinta