m0mmy yang cuak!

AWAS! Di bawah ini adalah satu Cerpen ok! Jangan baca kepada sesape yang tak suka cerpen!

 

rentetan citer haritu, Sabtu lepas aku pegi Klinik Ajwa nak buat MGTT. seperti yang dirisaukan, kata je appoinment kol 8am, kol 830am baru bangun! sampai sana dalam kol 9am lbh. aku bagitau Dr yang baby kurang aktif bergerak since Khamis malam sampai la pagi tu (Sabtu). Dr pun mula risau. dia scan sekali lagi check baby nye denyutan jantung. 150 bps. dia kata normal. lepas tu dia suruh minum air gula dulu, tengok lepas minum air gula apa respons baby. aktif ke masih pasif. Alhamdulillah dengan jayanya aku minum air gula tu x sampai seminit. aku malas pikir-pikir sangat, kang dari bleh minum langsung x leh minum plk.

 

lepas minum air gula, takleh makan minum selama dua jam. sepanjang dua jam tu la aku gosok-gosok perut, goyang-goyang perut kasi baby gerak. Alhamdulillah respons dia bagus. tendang2 mommy sampai bergoyang perut mommy!

 

2 jam aku pegi balik klinik tu, Dr amik darah lagi sekali. result darah sebelum amik darah tadi 4.4. lepas minum air gula, result darah aku 7.4. so –ve for diabetes. aku cakap kat Dr baby dah aktif. dengan harapan semoga Dr tak akan take serious & refer ke hospital. tapi Dr Mas tu still risau. terus dia buat jugak surat utk aku refer pada mana2 hospital utk Specialist buat detail scan tentang air ketuban aku tu. haihh!

 

lepas setle di Klinik Ajwa, aku pegi Serdang dulu attend kenduri kahwin adik cousin aku. mood masa tu risau tak risau. lepas tu, terus aku ke SALAM Med. Centre. aiseh! lupa plk aku specialist weekend sampai 12.30 noon je.

 

Sepanjang weekend aritu aku sangat tidak tenang. Pikirkan tentang baby ni. mommy very der risau okeh! doa tak putus2 semoga baby & aku tak de apa yang abnormal. belek2 intenet cari pasal air ketuban banyak ni. info dalam indo’s lang yang banyak. tak paham aku! info2 dalam BM aku ada jumpa jgk skit2. dari apa yang aku baca, tak ada la yang –ve sangat pasal air ketuban banyak ni. kalau air ketuban skit, mmg kena worry lebih. jadi aku doakan semoga everythings will be going ok & fine!

 

pepagi isnin (28/06/10), aku terus zass ke SALAM. mujorle dapat jugak aku jumpa Dr Siti Mariam, specialist O&G kat situ walaupun tak buat appointment.

Dr Siti buat detail scan. satu2 dia check, size perut, femur, otak, mata, lobang idung, lips, spine, etc. & Alhamdulillah the junior is fine! aku sangat la gembira bila Dr Siti cakap “i’m happy to see this” which is means baby is OK. Dr Siti cakap maybe sebab aku suka sweet-tooth, so air ketuban bleh jadi banyak. Beliau cakap kalau boleh aku kena reduce kan la habit macam tu. aku ni sebenornya dari sebelum preggy lagi, lepas makan (especially makan nasi), aku kena amik apa2 yang manis macam sweet. utk taknak kasi rasa tak best dalam mulut tu. & lepas ni, mama suh aku tukar habit makan kurma @ kismis lepas makan nasi tu.. & Dr Siti jugak cakap actually air ketuban aku tak terlalu banyak & tak terlalu sikit. ia nya adalah normal utk minggu2 ke 8 bulan. thanks to Allah. alhamdulillah..

 

semoga semuanya ok sehingga lah mommy bersalin nanti. insyaAllah.

 

Dr Siti pun ada tanya sama ada nak follow-up terus kat Salam @ Ajwa. Beliau dah bagi next follow-up date iaitu lagi 3 minggu – genap 32 minggu iaitu 19 Julai nanti. aku duk tengah berkira2 nak follow-up kat mana lepas ni. Dr siti cakap follow-up dekat satu2 tempat je pun dah ok. tak yah banyak2 tempat, buang duit je dia cakap..

 

insyaAllah aku dah buat appointment pada 3 Julai di Klinik Ajwa untuk 3D & Detail Scan & routine checkup di Ajwa pada 7 Julai. So aku maybe buat last checkup kat AJwa 7 Julai ni kot . sobsob sedih plk. tapi takpe utk baby :)

 

p/s: entry di bawah tu antara aktiviti2 baby masa detail scan dgn Dr Siti =D

Comments

Emilia said…
Salam sis.. air gula kat klinik ajwa sedap x..
a m l y n y x said…
Salam Sis Emilia. Hee dah lama 7 tahun lepas dah. dah lupa rasa dia. rasanya macam ada flavor. bukan semata2 air gula.

Popular posts from this blog

nasi berlauk kelate, anyone?

benci.bilang.cinta