Stye anyOne?

semalam aku em.si. sakit mata. apa sakit mata in english?? eye sore? eh itu bukan, menyakitkan mata tu. conjuctivitis? hmm sangat ngerikan bunyi nya, tapi itu science term utk sakit mata lah aku rasa.

From Wikipedia, the free encyclopedia

“Conjunctivitis (commonly called "pink eye" or "Madras eye") is an inflammation of the conjunctiva (the outermost layer of the eye and the inner surface of the eyelids), most commonly due to an allergic reaction or an infection (usually viral, but sometimes bacterial)”

tapi aku bukan sakit mata seperti di atas. aku sakit macam ni ha…

P14T5_Stye

bukan mata aku. terima kasih.

haa speku speku! nak kata aku skodeng la tuh! aku nih golongan takyah skodeng² ni, sume dah depan mata. oooops! ya ampun!

aku pon tatau bagaimana bermulanya sakit mata tu. pagi selasa tu masa aku mandi rasa macam ada bulu mate je dlm mata, tapi aku wat tatau tak sempat nak tilik mata cari kat mana bulu tu. *kalo en jamjul tau mesti dia akan cari sampai dapat. dia memang itu macam!* sepanjang duk ofc selasa tu aku rasa macam denyut gitu² lah. tapi aku masih wat tatau. malam balik keja, dah rasa macam lain macam. tapi malas nak g kat cermin nak menilik.

esok pagi *yakni Rabu* aku rasa macam denyut+sakit sangat. aku belek mata kat cermin dah jadi cenggitu. owhh sakit! aku mula ajak jamjul pegi klinik & Dokto kasi em.si. sebab aku kena titik ubat setiap 2jam. so kalo kat ofc sure aku tak sempat *buat-buat tak de masa* nak wat aktiviti titik-menitik tu. sakit mata aku ni dipanggil Ketumbit. INFO: masa kecik² dulu aku salu jgk kena benda alah ni, biasanya dia kuar nanah tapi kali ni dia membengkak secara serata je. maybe ketumbit kanak-kanak & orang tua dewasa lain rupanya. tapi sakitnya tetap sama. berdenyut-denyut & sakit sangat time tunduk, sujud, rukuk, etc.

maka aku pon tanya la pakcik aku yang bernama Uncle Google apa ketumbit itu?

Ketumbit adalah…..

Ketumbit - Stye (in English)
A type of eye infection, usually kids will get it. –
maka nyatalah i kanak-kanak.kan?hik.
Can be due to hygiene issue or even due to lack of vitamin. (many thanks to my another uncle, Pochick for give me this! mmuah)

Kelopak mata mempunyai kelenjar-kelenjar yang menghasilkan minyak, membantu melembapkan permukaan hadapan bola mata. Kadangkala, kelenjar ini boleh terkena jangkitan dan menyebabkan bisul kecil yang dipanggil ketumbit.

Tanda & Gejala

Ketumbit boleh menyebabkan gejala seperti sakit, mata rasa seperti berpasir, kemerahan atau bengkak pada kulit kelopak mata.

Komplikasi

Kebanyakan ketumbit akan hilang tanpa memerlukan rawatan dalam beberapa hari. Tetapi sesetengah individu mungkin mendapat komplikasi yang lebih teruk sekiranya jangkitan tersebut merebak kebahagian kelopak mata seterusnya menyebabkan 'preseptal cellulitis'. Keadaan ini menyebabkan kesakitan dan bengkak pada kelopak mata.

Rawatan

Kebanyakan ketumbit adalah kecil dan jarang menyebabkan gangguan yang teruk. Ia boleh dirawat di rumah dengan menuam beberapa kali sehari. Dalam beberapa hari ketumbit akan sembuh dengan sendirinya. Ketumbit yang telah dijangkiti kuman boleh dirawat dengan antibiotik. Dalam kes yang lebih teruk ketumbit boleh dirawat dengan pembedahan kecil – owh apakah perlu??

Pencegahan

Individu yang mengalami jangkitan kecil pada bulu mata (blepharitis) mudah terkena ketumbit. Kumpulan individu ini perlu selalu membersihkan bulu mata mereka bagi mencegah ketumbit.

Source: MyHealth Oftamologi

maka hari ini aku gagahkan jua masuk ofc sebab nak rebut title Employee of the Year kan. (highlight & underline lagi ye kawan².) hahaha. sebab esok aku nak ilang lagi dari ofc.

Selamat Menyambut Hari Maulidur Rasul kepada semua. Banyakkan selawat kepada nabi junjungan kita Nabi Muhamaad SAW.

(bukan berselawat time Maulidur Rasul je, hari² lain pon banyakkan lah selawat..)

P/S: aku sangat gembira bila aku bertanya pada kawan-kawan sekelian apakah sakit mata / ketumbit dalam B. Inggeris, semuanya terus menggoogle. hik. i like. tak payah aku google lagi kan. inilah gunanya kawan. ;)

Comments

cik_ixora said…
ahahah ketumbit u ols? skodeng hatta ****** kah? isk..
a m l y n y x said…
hahaha u ols, mak dah sound jgn d speku2 okeh. mak suci. tidak menyekodeng & tidak diskodengkah. ahh larikk

Popular posts from this blog

m0mmy yang cuak!

nasi berlauk kelate, anyone?

benci.bilang.cinta