Ceritera Raya Bab II

aishh..lambat betul aku update kan. mcm biasa. malas. + ada keja skett..

oke meh aku sambung cerita berpose di rumah orang lain aka mertua aku for the very first time..

there are few differences between fasting at my own house in jerteh with their house. yang pertama-tamanya...

1) on the food / juadah bukak poser & sahur
:: kalo kat rumah aku, mak aku jarang masak. she prefer to buy the foods at bazar ramadhan than cook it herself. taktau kenapa. malas?? hmm maybe mak aku dah terbiasa beli lauk-pauk kat kedai sebab dia duk berdua je ngan ayah aku. so, kadang-kadang masak sendiri tak worth it sangat, so pegi kedai beli lauk 2,3 jenis tak sampai lagik rm10 (biasalah kat kampong kan). boleh makan sampai dinner. tapi bila anak-anak ramai balik, dia akan memasak la. kalu dah ramai kat rumah, takkan ler nak beli lagik kan? aish. membazir namanya.
tapi kan...
"bakpo eh mama behi beli lagi walaupong aku ado duk kapong lonih??" my sister asked me on last month.
thehehe. kak, sori aku tokleh jawab la soklan mung..hikhik..

back to the stori, may MIL nih jenis pemasak yang tegar. juadah bukak poser ke lauk-pauk sahur ke memang masak sendiri. aku memang salute la ngan dia. even dia sekarang tak sihat sangat, tapi gagahkan jugak masuk dapur masak. same situation goes for her - stay kat rumah dengan my FIL je. so berdua je lah kan. tapi tetap masak.

so nak dijadikan cerita, aku nih bukan pandai sangat pon bab-bab kat dapur nih. pada suatu petang tu diaorang nak buat kuih onde-onde also known as gula melaka *hmm*, so bersama-sama dengan SIL aku masak-masak kat dapur. dan kebetulan tugas aku jaga periuk kat dapur & masukkan onde-onde yang dah digotel2kan tu bersama gula melaka kat dalam periuk yang mendidih-didih airnya.

the Fact: aku memang takut benda-benda panas ni especially air panas. so, aku pon buat la tindakan bijak 'menggelongsorkan' onde-onde tu ke dalam periuk. sepatutnya campak-campak je dalam periuk tu, tapi aku takut air tuh memercik kat aku.

Hasilnya: onde-onde tu melekat kat 'dinding' periuk tu dan tak boleh tarik lagi. buat dengan sudu pon tak jadi jugak. *huwaa* mujorlah ada SIL aku tolong, kalu tak ayoyoyoyo.

Read: dulu-dulu mak aku memang selalu jugak buat onde-onde ni, tapi aku sekadar TOLONG tengok dan TOLONG sembang je. maka begitulah hasilnya kalo suka TOLONG(s) je kat dapur.

pada suatu petang kedua, derang nak goreng cucuq udang. maka sekali lagi aku mengambil tugas di bahagian dapur & kuali yang minyak tengah panas. *kerana aku tidak pernah serik*
nak dijadikan cerita, dekat stove tu derang letak paper utk lapik apa2 la kot ada tertumpah. petang tu plk, ujan berserta angin sepoi-sepoi bahasa gitu. tingkap dapur bukak sket. aku sejujurnya tak pernah & jarang beno ler guna api besar time masak-masak ni, tapi disebabkan nak cepat, derang suh aku guna api besaq. maka,
Hasilnya: 3 kali paper kat situ terbakar time aku goreng-goreng cucuq tu & mujoq la tak terbakar rumah.
kalo tak naya jer terbakar rumah dekat nak raya ni. *heheh*

maka, pada tahun pertama poser kat rumah mertua aku dah tunjuk la skills aku kat dapur. skill menjahamkan dapur & kuih orang. jelaslah di sini saya memang tidak pakar di dapur. jelas dan nyata sekali.3

one more, MIL still buat kueh raya, ketupat palas sendiri! mak, salute lah! nanti ajarkan saya ye.. *ihiiihi*

2) the time of preparing juadah / lauk pauk
:: kalo mak aku, walaupon dia jenis pembeli yang tegar, tapi dia jenis sorang yang tak suka kerja last minute. not a last minute person la orang kata. dia suka buat sesuatu awal-awal dari sepatutnya dan aku rasa kalau dia student U, mesti dia orang pertama antar esaimen. hehehe.

for example: kalo berbuka pose pukul 7 lbh, so everythings like main course, kueh-mueh, lauk-pauk, air, etc dah terhidang kat atas meja pukul 6.45 macam tu. *owh de veri awal kan* tapi tak kisah la janji jangan last minute. kalau kerja last minute, maka akan terhasil la super kelam-kabut dari dia. macam tu jugak waktu sahur. kalo imsak kol 5.30, so pukul 5 tu kami dah selesai makan dah pon.

tapi berbeda dengan MIL aku. kalo bukak poser kol 7.15, pukul 6 ke atas baru masuk dapur. evrything buat masa tu. masak lauk, kueh, air, etc etc. and on the dot azan Maghrib, evrythings is done! waaa, salute la! tu kena guna api besaq kalo nak masak sebab semua nak cepat. i have to biasakan diri slow2 la. memula aku terkejut jugak, sebab amat berlainan dengan style mak aku. macam tu jugak kalo kol 5.30 imsak, my MIL bangun around 4.30 or 4.45 then start masak bagai. then, 5.15 baru start makan. uwaaa kalo mak aku dah nanges tu.
so, which one do u prefer? =)

aku rasa dua perkara tu je lah yang nampak ketara perbedaannya berRamadhan kat rumah sendiri & rumah mertua.

untuk aku sendiri, kalo kat rumah rumah aku..aku tak pernah nak bangun awal-awal waktu sahur tu. bangun awal- awal pon nothing to do aite? hehe. cuma panaskan lauk pauk & masak nasi je. dan dari apa yang mak aku cakap la.. aku adalah antara orang yang paling liat nak bangun sahor. kadang-kadang aku bangun bila mak aku dah nak tutup saji dah pon. uwaaa, actually masa tu baru pukul 5am macam tu. tp u know la my mom kan.

TAPI bila kat rumah MIL, terbising sket je kat dapur terus aku bangun. waaa unbelieveable nye kan... *wink*

for this year, aku sempat berpuasa 2 hari saje kat kedah, & sehari kat jerteh. InsyaAllah tahun depan poser lama sket kat kedah & beraya kat sana jugak *whoops?!*

30 Ramadhan (30 September) on 9am, we start our journey to Jerteh. yeay! balik kampong..ho ho balik kampong..

cont. for the third Bab & piktures version...

Comments

Popular posts from this blog

m0mmy yang cuak!

nasi berlauk kelate, anyone?

benci.bilang.cinta