Posts

Showing posts from September, 2008

Salam 'IdulFitri 1429

Image
Saya a m l y n y x & suami mengucapkan Selamat Hari Raya 'Idulfitri 1429buat semua umat Islam di seluruh dunia (yang mana baca blog ni la).
Hari Raya yang merayakan kemenangan kita dalam berpuasa sebulan di bulan Ramadhan.

Maaf Zahir & Bathin.





Note: Sesape yang kenal rumah kami di Terengganu, jemputlah datang beraya. kalo tak kenal pon, boleh kontek aku oke.

Turn tahun ni di Terengganu. dah kena start buat jadual balik kampung nampaknye ni. aishh.

Notes: Kepada sesiapa yang drive balik kampung tu, drive safe. have a safe journey! ho ho ho balik kampong~

Lailatul Qadar..

bercerita pasal Malam Lailatul Qadar, aku tiba-tiba teringat satu cerita yang agak bingai masa aku sekolah dulu. *thehehe*. bukanlah aku maksudkan malam 1000 malam itu bingai (nauzubillah..), tapi aku sendiri yang bingai.

aku tak ingat kejadian ni bila. tapi aku rasa masa aku lower form la. aku ni budak sekolah asrama. so boleh balik kampung 3 / 4 minggu sekali saja. kebetulan waktu kitaorang leh balik kampong tu bulan puasa. so seronoklah ni kan boleh berpuasa & bukak puasa kat rumah.

aku nih plak bangsa yang memang dari dulu lagi tak reti nak tido awal macam orang lain. pukul 12.30malam tu mata aku segar-bugerr lagi. so, nak dijadikan cerita malam tu aku konon nak stay lewat lagi ler nak tengok movies kat tv. sume family members aku yang lain dah tido. so sorang-sorang la aku tengok tv kat living room tu. sebenornya aku ada jugak rasa takut-takut, tapi bila aku pikir sume setan kena ikat bulan posa ni, so aku tak kisah sangat la. rumah aku plak jenis sliding door. tp antara pintu…

the holy month

this year is the first year we having our fasting month together as a husband-wife. *almost 6years having our fast as a couple-maple wink wink*

yes. its very different between the previous years and this year *and onwards*.

i just summarize what the differences. (different people have different experiences, aite?)

a) the menu of berbuka & bersahur
b) the time of bersahur
c) the mood of puasa itself

lemme explain even not too briefly, but so-so pon okaylah..just for your undesstanding. *hee macamlah ramai baca hasil taipan aku nih kan. aish perasan!*

a) the menu of berbuka - yes i admit it! i cannot have the heavy meal like nasi berlauk or nasi campur as the first meal for berbuka. i cannot go oke! its enuff for me to have kurma or kueh, roti or capati or murtabak etc and ayaq. except nasi.

there is a story behind this. for the first two weeks of puasa, i actually wanna tiru my hubby's berbuka style. he *and of course many people out there* will have nasi for the first meal for berbuka…

on behalf...

Shouting to all exSmachian's SPM year 1999.

i'm on behalf of *sape pon aku tak tau*

tapi aku on behalf of all exsmachian99 lar ye.

kat sini ada satuSITEutk ada semua lawati.

sila la lawat ia sebelum ia berkubur seperti mana sites yang lain yang telah beberapa kali dibina dahulu,
tetapi terbengkalai begitu sahaja dan ada juga yang telah ditelan bumi dah pon.

so, kalau respons di site ini agak memberangsangkan, aku harap ia akan dapat menjadi site rasmi kita.

at least kalo dah ada site mcm tu, boleh la kita tau perkembangan masing-masing.

ini tidak, kalau nak tau seswatu je psl kawan-kawan lama sekolah, mesti sms.call.ym aku.

anda ingat saya database kah? owh tidak.

holiday picas version!

Image
since today is 10.09.08, so i decided to complete my holiday entry. why i chose this date? no spesific reason, just because...
the date is somting like counting down 10, 9, 8, .... aite? *nyehnyeh* in this entry, i will not type banyak2, just enjoy the pics oke! (all those picts already in compilation version oke). this is the one of type accomodation in ERR. this is what we called Tepee. I love this type so much because of its uniqueness & classiqueness. *aku memang cukop suke dengan benda-benda pelik mcm ni.* actually i'm tired already with the streotype hotel, apartment. * dah ler aku duk rumah bertingkat-tingkat, batu-bata, so hotel yang sama 'design' nya dengan rumah aku make me sick!*
actually before i booked this one, few colleagues suggest me to book at Glory Beach Resort, Ilham Apartment, Tiara Beach Resort, etc etc. but i refuse & try to park my booking in this resort. if tak ade sangat, then aku book resorts / hotels yang disuggest tu. besides of this type…

holiday part two

continue...

Day 2 - Merdeka Day

9.30am - Wake up. oh gosh! the free breakfast is just 8-10!
buffalo bath (hahaha mandi kerbau!)
9.55am - go to the Cafe at Eagle Creek. Syukur, the free foods still there! and crowded of people. i also wondering why there are many people even the time is almost 10. i tot maybe just of us were late for free foods! whateva.
as usual i ate a lot since it was free. *ghee*
10.30am - back to our room.
pack all the stuffs, take a real-bath ;)
11.45am - check out! & snapping piktures
12.30pm - heading to pd.

suddenly saw the Cape Rachado's (Rumah Api Tg Tuan) sign, and follow that sign. unluckily, we found any of Rumah Api. Rumah yang dimakan api adalah *huhu*. are we do know how to use / follow that sign? or the sign is wrong? owh.

1.00pm - go to PD Ostrich Farm.
2.00pm - tapau nasi & having our lunch at the beach. so panas terik! (yes, 2pm u know!)
3.00pm - heading to Shah Alam. bubye PD. see ya nxt time!

we arrived shah alam around 5.00pm, then drop by at te…